A gyerekek szájba veszik a gombelemeket, nagyon veszélyes

Gyakorlatilag azonnal károsítják a nyelőcsövet és időnként a légutakat is a lenyelt apró elemek.

Nagy-Britanniában egyre gyakrabban van szükség műtéti beavatkozásra lenyelt gombelem miatt: a trend nem csak itt mutatkozik meg, az USA-ban hét év alatt meghússzorozódott ezeknek az eseteknek a száma.

“Óriási mértékben növekedett meg azoknak a gyerekeknek a száma, akiket gombelemek miatt szállítottak kórházba, és ott nagyműtéteket végeznek rajtuk. A pandémia alatt néhány korai tünetet, amelyet a gyerekek mutattak, például a fulladást, tévesen a koronavírus tünetének értelmeztek” – mondta el Paolo De Coppi, a londoni Great Ormond Street Hospital sebésze a Sky News-nak.

A szakember figyelmezteti arra a szülőket, hogy a játékoktól hallókészülékeken át sokféle tárgyban megtalálható elemek

vonzók a legkisebbek számára, mivel fényesek és beférnek a szájukba,

lenyelés után pedig szinte azonnal károsítják a nyelőcsövet, de a légutakat is képesek megsérteni.

“Ha a gombelem valahol a nyelőcsőben ragad, akár perforációt is okozhat a nyelőcső és a légutak között” – árulta el a sebész.

Emma Hammett, egy brit elsősegélyszervezet elnöke szerint a nyállal érintkező gombelemből olyan anyagok válnak ki, mint a lefolyótisztítókban használatos vegyszerek.Ezek hatását jól illusztrálja az, amit egy nyers húsra tett gombelem véghez visz – a húsdarab 30 percen belül megperzselődik, egy órán belül megég, és körülbelül másfél órán belül már füst jön belőle.

infostart.hu/eletmod/2022/07/17/eletveszelyes-targy-a-haztartasban-egyre-tobbet-nyelnek