James Webb infravörös űrteleszkóp kimutatta, hogy az ősrobbanás nem történhetett meg?

James Webb űrteleszkóp kimutatta, hogy az ősrobbanás nem történt meg?

Mindenki számára, aki látja, az új James Webb Űrteleszkóp (JWST) képei az univerzumról csodálatosan lenyűgözőek. De a legtöbb hivatásos csillagász és kozmológus számára ezek is meglehetősen meglepőek – egyáltalán nem az, amit az elmélet megjósolt. A július 12-e óta online publikált technikai csillagászati ​​kutatási cikkek özönében a szerzők többször is kijelentik, hogy a képeken meglepően sok galaxis látható, olyan galaxisok, amelyek meglepően simák, meglepően kicsik és meglepően öregek. Rengeteg meglepetés, nem feltétlenül kellemes. Egy újság címe felkiáltással kezdődik: “Pánik!”

Miért keltenek pánikot a JWST képek a kozmológusokban? Milyen előrejelzései vannak az elméletnek, amelyek ellentmondanak neki? Az újságok valójában nem mondják. Az a tény, hogy ezek a papírok nem említik, az az a hipotézis, hogy a JWST-képek élesen és ismétlődően ellentétesek, az az Ősrobbanás-hipotézis, amely szerint az univerzum 14 milliárd évvel ezelőtt kezdődött rendkívül forró, sűrű és táguló állapotban azóta is. Mivel ezt a hipotézist évtizedek óta vitathatatlan tényként védte a kozmológiai teoretikusok túlnyomó többsége, az új adatok pánikba ejtik ezeket a teoretikusokat. „Most azon kapom magam, hogy hajnali 3-kor ébren fekszem, és azon tűnődöm, vajon minden, amit tettem, rossz volt-e” – mondja Alison Kirkpatrick, a Kansasi Lawrence-i Egyetem csillagásza.

Eric J LernerAz Ősrobbanás nem történt meg” ban ben IAI.TV (2022. augusztus 11.)

 

Az ősrobbanás elmélete elsősorban az “infláció” hipotézisén alapul, miszerint a világegyetem kezdetben sok nagyságrenddel gyorsabban tágul, mint a fénysebesség. A kísérletek azonban nem bizonyították a kozmikus infláció bizonyítékát, és az elmélet kezdetétől fogva mély rejtélyeknek volt kitéve. Most az egyik alapítója, Paul Steinhardt hamisnak és “tudományos értelemben értelmetlennek” minősítette az elméletet.

Fel kell hagynunk a kozmikus inflációval, és radikális alternatívát kell keresnünk? Az olyan alternatív elméletek, mint a nagy visszapattanás vagy a fénysebesség feladása kínálhatnak megoldást? Vagy ezek az alternatívák egyszerűen csak átfutnak, hogy elkerüljék azt a radikálisabb következtetést, hogy ideje teljesen feladni az ősrobbanást?

A jelenlegi elképzelés szerint az ősrobbanás nukleoszintézis korszaka 75% hidrogént, 25% héliumot (tömeg szerint) és egy kicsivel több lítiumot termelt, de nem többet. Aztán 300 000 év elteltével az univerzum eléggé lehűlt ahhoz, hogy atomokat termeljen, a gravitációs vonzás lassan megy végbe, és lassan kialakulnak a csillagok. A korai hullámok elég nagyok voltak ahhoz, hogy felrobbanjanak, és a hidrogéngázon keresztül kibocsátott lökéshullámok zsebeket okoztak, amelyek komolyan kezdtek csillagokat képezni. De még mindig 500 millió év kell ahhoz, hogy egy galaxishoz elegendő csillag legyen. Nos, minél korábban alakult ki egy galaxis, annál inkább távolodik az időben és távolodik el a mai csillagászoktól, és minél távolabb van tőle, annál gyorsabban távolodik el tőlünk. Ez a mozgás hatására a fény vörösre vált. Ez a kapcsolat olyan erős, hogy a csillagászok az „időt” a „vörös eltolódással” helyettesítik. De a Hubble Űrteleszkóp csak látható fényt látott, és azok a korai galaxisok annyira vöröseltolódásban voltak, hogy csak az infravörösben voltak “láthatók”, ahogy a James Webb teleszkóp világít. Tehát a James Webb teleszkóp egyik célja az volt, hogy meglássák az első galaxisokat, sőt, nagyon sokat látnak.

Tehát mit jelent ez a standard modell esetében?

A teoretikusoknak van válaszuk. Túl sok sötét anyag csomósodik ahhoz, hogy a hidrogéngáz korán csomósodjon. Ami felveti a kérdést: “Miért nem tömörül a sötét anyag most?”

Nincs elég kitartásom ahhoz, hogy a kozmológusok által javasolt összes nyúlösvényt végigfusson. Ehelyett azt javaslom, hogy az első csillagok nem hidrogénből, hanem inkább jégből készültek. Az ősrobbanás során nagy mennyiségű szén- és oxigénszintetizáltak, amelyeket hidrogénnel kombinálva H20, CO2, CH4 stb. Ezek a gázok az univerzum időkeretében viszonylag korán megfagynak, így az agglomeráció nem gravitációs, hanem fizikai-kémiai eredetű volt, ugyanúgy, mint a hópelyhek. Így nem kellett 500 millió évet várnunk a hópelyhek összetapadására, ez nagyon gyorsan megtörténik, ha az univerzum fagypont alá hűl. Ezért James Webb sok vöröseltolódott galaxist lát a korai univerzumból.

Az erről szóló papír (és talán egy jóslat arról, hogy James Webb mit fog találni?) az Open Access-ben található papír ban ben Blyth Institute Communications 2021-ben.

 

androbit.net/james-webb-urteleszkop-kimutatta-hogy-az-osrobbanas-nem-tortent-meg-varjon/