Az atomok belsejében lévő tér miatt a fizikai anyagot leginkább az üresség alkotja

2020.03.06

Az atomok belsejében lévő tér miatt az embert leginkább üresség alkotja

Az atomok belsejében lévő tér miatt az embert leginkább üresség alkotja

A világon minden ember gyakorlatilag a semmiből áll. Noha ez a megállapítás bizarrnak tűnik, ez az igazság.

Valójában mindenki, aki jelenleg a Földön él, mind a 7,6 milliárd ember beférne abba a szobába, melyben éppen vagy. Az egész emberiséget, minden egyes embert egy szilárd kockává lehetne összenyomni, ami ugyanolyan méretű, mint egy kockacukor, mindez azért, mert gyakorlatilag a testünk ürességből áll.

Amit szilárd tárgyaknak, például íróasztalnak, széknek, autónak, sőt önmagunknak látunk, valójában csak az apró részecskék nagy konglomerációja, amelyeket gyakorlatilag a végtelen semmi választ el egymástól. Ennek az abszurd igazságnak az atomokhoz van köze.

A tárgyak felépítésének megértése

Bármit, amelynek tömege van és egy adott mennyiségű helyet foglal el, azt anyagként határozzuk meg. Körülöttünk minden anyagból áll, még tovább menve, körülöttünk minden anyag atomokból épül fel. Atomokból áll minden, de nagyon, nagyon távol léteznek egymástól, és maguk az atomok is ürességből állnak, mint az általuk létrehozott anyagok.

Minden atomnak van atommagja, amelyet elektronok vesznek körül. Ha egy átlagos atom magja egy földimogyoró méretének felel meg, akkor az egész atom körülbelül egy baseball stadion méretű lenne. A stadion széleinél lennének az elektronok, amelyek száma az egyes elemek szerint változik.

Általános szabály, hogy az atommagok mintegy 100000-szer kisebbek, mint maguk az atomok, amelyekben elhelyezkednek, így az atomok gyakorlatilag üres terek.

Amikor belegondolunk, hogy az atomok körülbelül 99%-a üres hely, és az univerzum 100%-át alkotják, akkor láthatjuk, hogy gyakorlatilag mindannyian a semmiből állunk.

A Föld bolygón minden ember sok billió atomból áll, amelyek mindegyike szinte 100%-ban üres hely. Ha eltávolítanák az összes üres helyet, amely valamennyi atomban megtalálható, és összenyomnának minket, akkor a részecskéink teljes térfogata kisebb lenne, mint egy kockacukor.

Mit is jelent ez?

Ez abszurdnak és elképzelhetetlennek tűnik, de sokkal hihetőbbé válik, ha figyelembe vesszük, hogy a kockacukor méretűre összenyomott embereknek mennyi lenne a súlya. Noha az egész emberi fajt össze lehetne préselni egy kockacukor térfogatára, a teljes súlyunk ugyanaz maradna. Ez azt jelenti, hogy ez a kockacukor ugyanolyan súlyú lesz, mint a Földön élő összes ember összesen.

Néhány rövid becslés alapján, feltételezve, hogy az átlagos emberi testsúly 45 kilogramm, figyelembe véve, hogy vannak gyerekek, akik kevesebbet nyomnak, és felnőttek, akik többet, és az a tény, hogy 7,6 milliárdan vagyunk, az emberiség teljes súlya 342 milliárd kilogramm.

Ez megegyezik 1000 darab Empire State Building épület súlyával egy kis kockában.

Tehát valójában tele vagyunk semmivel, és így van ez minden körülöttünk lévő dologgal. Azt hiszem, ez azt jelenti, hogy amikor legközelebb megérkezik egy számla, nem kell kifizetnünk, hiszen az sem más, mint gyakorlatilag a semmi. (1)

(1) – https://interestingengin