Erre kell odafigyelniük a férfiaknak, ha egészséges hímivarsejteket akarnak

A korai lefekvés segítheti a férfiakat a gyereknemzésben; a dániai Aarhus University által készített tanulmány szerint azok, akik 22 óra 30 perc előtt aludni térnek, négyszer nagyobb eséllyel rendelkeznek jobb minőségű spermiumokkal, mint a bagolyéletmódot folytatók.AZ IDEÁLIS ALVÁSMENNYISÉG 8 ÓRA, A 7 ÓRÁNÁL KEVESEBBET PIHENŐKNÉL MÁR ERŐSEN KEZDETT LEROMLANI A HÍMIVARSEJTEK ÁLLAPOTA.

A kutatás

A kutatás során több mint 100 férfi alvásmintázatát vizsgálták meg a tudósok termékenységi klinikákon. Közülük 48-nak egészséges spermiumai voltak, míg 56-an rossz minőségű hímivarsejtekkel rendelkeztek.

Az eredmények alapján a kutatók arra jutottak, hogy a 22 óra 30 perc előtt lefekvő önkéntesek 2,75-ször nagyobb eséllyel rendelkeztek jobb minőségű spermiumokkal, mint a 22:30 és 23:30 között aludni térők. Még rosszabb helyzetben voltak azok a férfiak, akik 23:30 után döntöttek úgy, hogy takaréküzemmódba teszik magukat, ők negyedakkora eséllyel vághatnak neki a családalapításnak, mint az eleget alvók.A HÍMIVARSEJTEK ÁLLAPOTA AZ ALVÁS IDEJÉNEK TOVÁBBI CSÖKKENÉSÉVEL MÉG INKÁBB ROMLOTT.

Miért hat károsan a kialvatlanság a spermiumokra?

Az alvás egyik kulcsszerepe abban rejlik, hogy szabályozza a hormontermelést és csökkenti a stressz-szintet. Nem meglepő módon mindkettő hatással van a fertilitásra, így az alvásmegvonás arra kényszeríti az immunrendszert, hogy túlműködjön, és megtámadja az egészséges spermiumokat.

Olyan embereket vizsgáltunk, akik már két éve próbálkoztak gyerekvállalással, és arra jutottunk, hogy a korai lefekvés fontos lehet, hiszen így több alváshoz jutnak– nyilatkozta Hans Jakob Ingerslev professzor, a tanulmány társszerzője.Az okok főként pszichológiaiak lehetnek, mivel az álmatlansággal küzdő férfiakat több stressz éri, és ez kihat a termékenységükre– tette hozzá.

Ingerslev és kollégái az alvás minőségét külön vizsgálták, ám itt nem sikerült a fentihez hasonló összefüggéseket feltárni; úgy tűnik, azoknak, akik éjszaka valamilyen okból többször felébrednek, nem kell aggódniuk a hímivarsejtek károsodása miatt.

A felfedezést az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) éves gyűlésén ismertették, de a kutatás egyelőre még nem jelent meg tudományos folyóiratban.

Egyre több a terméketlen férfi

Egy nemrégiben közölt kutatás arról számolt be, hogy egyre kisebb az Európában és a világ más, nyugatias régióiban élő férfiak spermiumszáma: 1973 és 2011 között 52,4 százalékkal csökkent az egy milliliter spermára jutó spermiumszám.

Hagai Levine, a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora és kutatótársai 7518 tanulmány spermiumszámra vonatkozó adatait vizsgálták meg. Ezek közül kizárták azokat, amelyek olyan férfiakat vizsgáltak, akik terméketlenek voltak, vagy krónikus betegségben szenvedtek. Végül a tudósok 185 kutatás összesen 43 ezer férfin elvégzett, 244 spermiumszámlálásra vonatkozó adatait elemezték.

A NYUGATI FÉRFIAK MILLILITERENKÉNTI HÍMIVARSEJTSZÁMA A STATISZTIKAI ÁTLAG SZERINT 1973 ÉS 2011 KÖZÖTT ÉVENTE 1,4 SZÁZALÉKKAL, A SPERMAMINTÁNKÉNTI SPERMIUMSZÁM 1,6 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENT.

Ezek az adatok azok a férfiakra vonatkoznak, akiknél nem bizonyosodott be, hogy termékenyek. A már gyermeket nemző férfiaknál az éves visszaesés mind milliliterenként, mind mintánként 0,8 százalék volt.

(Independent) https://www.origo.hu/tudomany/20190626-erre-kell-odafigyelnie-a-ferfiaknak-ha-egeszseges-himivarsejteket-akarnak.html