Aludjunk el gyorsan harci pilóták módszerével

2020. január 6., hétfő 02:57 |

Göbölyös N. László

A II.világháború idején az amerikai hadvezetés tisztában volt azzal, hogy ha a pilóták nem alusszák ki magukat, könnyen hibázhatnak vagy őket lövik le, vagy esetleg ők lőnek az ellenség helyett sajátjaikra.

Ezért megbíztak egy Bud Winter nevű tengerésztisztet, hogy dolgozzon ki egy programot, amely biztosítja, hogy a pilóták pihenőben gyorsan el tudjanak aludni. Winter korábban sikeres egyetemi amerikaifutball-edző volt, és együttműködött egy pszichológia professzorral olyan technikákban, amelyek a relaxálásban segítettek a játékosoknak.

Winter relaxáló programja csak 6 hét után vált be a gyakorlatban, de ekkor a pilóták 96%-a el tudott aludni 120 másodperc alatt, még akkor is, ha a háttérben lövések hallatszottak, akkor is, ha kávét ittak, vagy ültek.

A módszer:

1.Helyezkedjen el kényelmesen a karosszékben vagy az ágyon. Kocsiban döntse hátra az ülést, tanácskozáson válassza a legkényelmesebb széket.

2.Lazítsa el az arcát. Ez a kulcsa mindennek. Az arcnak 43 izma van és fontos szerepet játszanak a test relaxálásában. Ha az ember teljesen ellazítja az arcát, üzenetet küld a testének, hogy minden rendben van, alhat nyugodtan. Le kell csukni a szemet, lazára engedni a homlokot, a nyelvet, az állkapcsot, a két fél arcot. Ezzel egy időben mélyül a lélegzet, és lelassul. Ellenőrizni kell, hogy a szem teljesen relaxált-e. A szemgödörben hat izom van.

3.Engedje le a vállait. Lazítsa a nyak hátsó részét, lélegezzen lassan, mélyen. Ha jobbkezes, lazítsa el először a jobb felső karizmát, utána a balt. A balkezes ezt fordítva csinálja. Folytassa ugyanezt a kezeivel.

4.Lazítsa ugyanilyen módon a lábait is combtól kiindulva lefelé.

5.Miután a teste ellazult, lazítsa el az agyát is. Ne gondoljon olyasmire, ami mozgást igényel, mert önkéntelenül a test is megmozdul. Winter szerint képzeljünk el inkább egy szép nyári napot, amelyet nyugágyban fekve élvezünk. Ha 10 másodpercig ki tudunk zárni minden más gondolatot, biztosan el tudunk aludni – állítja az edző.

Hat hét a gyakorlásra ugyan nagyon hosszú időnek tűnhet, de megéri a fáradtságot, mert ezzel biztosítani lehet a könnyű alvást és a másnapi jó közérzetet

https://cimlap.blog.hu/#http://gnlszinfolt.blog.hu/2020/01/06/aludjunk_el_gyorsan_harci_pilotak_modszerevel