A több milliárd fényévre fekvő szupermasszív fekete lyuk közel fénysebességgel forog

2019.07.12


Az Univerzum legnagyobb fekete lyukainak vizsgálata, különösen, ha a mozgásukról van szó, nem egyszerű. A NASA Chandra űrtávcsövének köszönhetően azonban a szakértőknek most sikerült felmérnie néhány szupermasszív fekete lyuk forgási sebességét – számol be az IFLScience.-

A Nankingi Egyetem munkatársa, Daj Csinju által vezetett csapat öt objektumot, egészen pontosan a körülöttük lévő por- és gázkorong tulajdonságait vizsgálták. Az itt keringő anyagra elképesztő erők és extrém hőmérséklet hat.

Az adatok alapján az egyik objektumnál a korong a fénysebesség 70 százalékával forog. Ez azt jelenti, hogy a fekete lyuk eseményhorizontja közel fénysebességgel foroghat.

Az öt objektum 100-500 millió naptömegű, és 9,8-10,9 milliárd fényévre fekvő galaxisokban található. A kutatók elemzésükhöz a nagy tömegű objektumok által létrehozott gravitációs lencséket használták fel: a hozzánk közelebb lévő galaxisok úgy hajlítják meg a fényt, hogy azzal egyfajta kozmikus nagyítót hoznak létre.

#CSILLAGÁSZAT#FEKETE LYUK

Kommentek

Andrew Varga

Tehát lehetséges az ehhez szükséges energiát kicsatolni a gravitációból. Jó tudni.

Andrew Varga

Mátyás Borza Ahogy közelítünk a fénysebességhez, az ehhez szükséges energia exponenciálisan nő, konvergál a végtelenhez. De itt ez a feketelyuk képes volt bolygótömegnyi anyagot felgyorsítani közel a fénysebességre. Honnan származik az ehhez szükséges energia? – szónoki kérdés.

ng.hu/tudomany/2019/07/05/orulten-porgo-fekete-lyukat-talaltak