AZ ŐSROBBANÁS ÓTA NEM VOLT EKKORA ROBBANÁS AZ ŰRBEN

2020.08.10

 Saját véleményem: Minden bizonnyal egy nagyobb méretű fekete lyuk robbanhatott fel.

Az eddig megfigyelt legnagyobb robbanásnál ötször nagyobb erejű robbanást észleltek az űrben azok a kutatók, akik az Astrophysical Journalban tették közzé megfigyelésüket. Az óriási energia az asztrofizikusok szerint egy szupermasszív fekete lyukból szabadult fel mintegy 390 millió fényévre a Földtől, és óriási rést hagyott maga után az Ophiuchus galaxisklaszterben. A robbanást a BBC „az ősrobbanás óta történt legnagyobb robbanásnak” nevezte

Melanie Johnston-Hollitt ausztrál asztrofizikus, a tanulmány egyik szerzője szerint a robbanás erejét emberi fogalmakkal szinte lehetetlen leírni. „A legtöbb, amit elmondhatok, hogy ha ez a robbanás 240 millió évvel a kitörése után is aktív volt – ami nem valószínű, de most induljunk ki ebből –, az olyan lenne, mintha a teljes 240 millió év minden egyes ezredmásodpercében 20 milliárd tonna TNT-t robbantottak volna fel.”

Az Ophiuchus galaxisklaszter több ezer különálló galaxisból, forró gázból (plazmából) és sötét anyagból áll, és a kutatók régóta sejtették, hogy valami különös történik vele, miután röntgentávcsövek már korábban észlelték a galaxisklaszter furcsa, ívelt széleit. A kutatók arra tippeltek, hogy az egyik központi galaxisban egy hatalmas fekete lyukból származó kitörések gigantikus üreget vájtak a klaszter plazmájába, és ennek a széleit mutatták meg a teleszkópok.

A fekete lyukak arról híresek, hogy elnyelik a környezetükben található anyagokat, legyenek azok gázok, sőt egész csillagok – ugyanakkor az anyag és az energia elképesztő mértékű kibocsátására is képesek. A kutatók eleinte mégis kétségbe vonták a fekete lyukas magyarázatot, egyszerűen azért, mert az üreg túlságosan nagy volt, ami a fekete lyuk elképzelhetetlenül nagy kibocsátását feltételezte.

Az alacsony frekvenciás teleszkópokkal (az ausztráliai Murchison Widefield Array-vel, illetve az indiai Giant Metrewave rádióteleszkóppal) szerzett új adatok azonban megerősíteni látszanak az elméletet.

A Chandra űrtávcső, valamint az európai XMM-Newton űrteleszkóp képe, kombinálva a Murchison Widefield Array és a Giant Metrewave Telescope megfigyeléseivel. A kitörést a klaszter egyik központi galaxisában lévő fekete lyuk generálta, amely méretes üreget vájt a környezetében lévő forró gázba.Forrás: NASA

Johnston-Hollitt, aki az ausztráliai teleszkópot irányítja, azt mondta, korábban egy másik kutatócsoport a Chandra űrtávcsővel is hasonló megfigyeléseket tett, de az energiakibocsátás óriási mértéke miatt ejtették a fekete lyukas magyarázatot. Az újabb, alacsony frekvenciájú rádióteleszkópos megfigyeléseik azonban arra utaltak, hogy a gigantikus üreget plazma tölti ki. 

Hogy el tudjuk képzelni, mekkora a robbanás kivájta üreg, az ausztrál szakember elmondta azt is, hogy az mintegy másfél millió fényévnyi széles (a Naprendszer Naptól mért szélessége körülbelül 1 fényév). A kutatást vezető Simona Giacintucci asztrofizikus, az Egyesült Államok Tengerészeti Kutatólaboratóriumának munkatársa pedig a Saint Helens vulkán 1980-as kitöréséhez hasonlította a most észlelt űrrobbanást – a 40 évvel ezelőtti vulkánkitörés elvitte a hegy csúcsát.

Az Ophiuchusban tátongó üreg kivájásához annyi energia kellett, hogy az bőven felülmúlja az eddigi rekordtartót: a 2005-ben az MS 0735+74 galaxisklaszterben észlelt kitörés hátterében is egy szupermasszív fekete lyuk munkálkodott.

qubit.hu/2020/02/28/az-osrobbanas-ota-nem-volt-ekkora-robbanas-az-urben