Két fekete lyuk egyesülni fog, periodicitás tizenkét hónapról egyre csökkent


Kínai és kanadai tudósok egy hatalmas űrkitörést jósolnak, amelynek az emberiség szemtanúja lesz. Ez a jelenség a következő három évben fog bekövetkezni, és egy másik galaxisban található két fekete lyuk egyesülésének lesz köszönhető.

ujvilagtudat.blogspot.com/2022/03/az-emberiseg-kovetkezo-harom-evben-ket.html
A szupermasszív fekete lyukak – amelyeket aktív galaktikus magoknak is neveznek – összekapcsolódása minden bizonnyal egyedülálló esemény. Ha a kínai és kanadai szakemberek által modellezett események menete helyesnek bizonyul, akkor a közeljövőben feltűnő jelenséget figyelhet meg a Föld lakossága.

A csillagászok megjegyzik, hogy a szóban forgó SDSSJ1430+2303 galaxis az űrszabványokhoz képest meglehetősen közel helyezkedik el, aktív magja van, és ráadásul több is. A tudósok megmérték a galaxis központi részéből kiáramló sugárzási spektrumot, és arra a következtetésre jutottak, hogy jelenleg két fekete lyuk egyesül. (1)A Földtől 1,2 milliárd fényévnyire lévő galaxis közepén


Az elmúlt három évben az SDSSJ1430+2303 galaxis optikai fényereje megváltozott, miközben a kitörések közötti időszakok egyre rövidebbek lettek. Általában három év alatt a periodicitás tizenkét hónapról egyre csökkent, ilyen jelenséget először figyeltek meg az aktív galaktikus magokban.A két óriási fekete lyuk együttes tömege több száz millió nap.

A tudósok úgy vélik, hogy az egyik fekete lyuk nagy, a második pedig sokkal kisebb tömegű, ami egy nagyon megnyúlt ferde pályán mozog. Ha ez helyes, akkor az SDSSJ1430+2303 a társgalaxisokkal történt egyesülése során jött létre több mint egy milliárd évvel ezelőtt. A közeli fekete lyuk pár a közepén az egyetlen megfigyelhető nyoma ennek a távoli eseménynek.

Az elmúlt évek tevékenységéből ítélve nincs messze az összecsapás. A modellezés azt mutatja, hogy száz-háromszáz napot kell várni, maximum három évet.Óriási robbanásnak kell lennie az elektromágneses spektrumban, a gammasugárzástól a rádióig”


A két aktív maggal rendelkező galaxisokat Seyfert-galaxisoknak nevezik. Az ilyen kozmikus testek közelebb helyezkednek el a Földhöz, mint a kvazárok, így a tudósok könnyebben tanulmányozhatják őket.

Az SDSSJ1430+2303 szupermasszív fekete lyukainak ütközése erős villanást fog generálni, amelyet alacsony frekvenciájú gravitációs hullámok kísérnek. Létüket 2015-ben erősítették meg a LIGO detektorral, amely két viszonylag kis objektum – több tucat naptömegű – egyesüléséből vett jelet. De a kérdéses esemény azonban (természetesen, ha az előrejelzés helyes) túlmutat ezen.

A nagyméretű fekete lyukak egyesülése az SDSSJ1430+2303-ban erős kitöréssé fog válni, amely nem múlik el nyom nélkül. Bolygónknak különböző hatótávolságú elektromágneses hullámok komoly felszabadulásával kell szembenéznie, figyelmeztetnek a csillagászok. (2)

arxiv.org/abs/2201.11633

https://www.science.org/content/art