AZ ÚJRAKOMPONÁLT SZÓZAT ILLÉS LAJOSTÓL

 AZ ÚJRAKOMPONÁLT SZÓZAT ILLÉS LAJOSTÓL

Előzetes

A cikk Himnuszról megfogalmazott megállapításaival nem értek egyet. Az Erkel Ferenc által megkomponált mű tökéletesen megfelelő. A Szózat zenéjét azonban már régóta nem érzem harmonikusnak. Mindig valami furcsaságot véltem felfedezni éneklése közben. Ezért teszem közzé ezt az írást. Viszont tetszik az Illés Lajos által megkomponált Szózat zenéje. Viszont zavar, hogy nem éneklik végig.

Index „szemlézett”:

Nemzeti dalainkról

2018.08.21. 12:51 Lobra

Ezúttal nem az ismert Petőfi-vers kerül terítékre, hanem valódi dalok, vagyis megzenésített versek. Nem is akármilyenek. A két költő Kölcsey Ferenc és Vörösmarty Mihály, a két zeneszerző Erkel Ferenc és Egressy Béni. Ennyiből már kitalálható, hogy a Himnusz és a Szózat az a két zenemű, amelyről megkísérlem elfogulatlanul, a hozzájuk társított emocionális ballasztot lehámozva leírni a véleményemet. Megegyeznek abban, hogy a költők terjedelmes verséből mindkettő csak az első nyolc sort használja fel; Kölcseinél ez egy, Vörösmartynál két versszakot jelent.

A Himnuszra történt megjegyzést kihagyom.

Itt az idő, hogy rátérjünk a Szózatra. Az előző elemzést alapnak tekintve, bárki hasonló módon végigmehet a kétségtelenül fülbemászó, érzelmes zenedarab sorain, levonva a maga következtetéseit.

Természetesen nem hallgatom el a véleményemet én sem. Vörösmarty verse inkább jambikus, emelkedő ívű, a sorkezdő szótagok között több a hangsúlytalan (vagy rövid), mint a hangsúlyos (vagy hosszú). A páratlan sorok 8, a páros sorok 6 szótagúak, a séma félrímes.

Nem néztem utána, hogy a profi zenei szakma hogyan ítéli meg Egressy Béninek, a megzenésítőnek a teljesítményét. Maga a zenedarab, amint talán már említettem, megnyerő, még ha kissé túldíszítettnek is hangzik; ami viszont a szöveggel való illeszkedését illeti, nem tudom másként megítélni, mint elrettentő példaként. Számos alkalommal kénytelen a kórus hosszan kitartott hangot énekelni egy nyilvánvalóan rövid, hangsúlytalan szótagra, nem is szólva a hajlítások nagyon nagy számáról, sőt: az énekelt verzió kénytelen bizonyos helyeken belenyúlni a megírt versszövegbe (“… meghalnod kell”). Ha azt mondom, hogy ez a megzenésítés nem tartozik a szakma csúcsteljesítményei közé, akkor nagyon visszafogott vagyok…”

https://youtube.com/watch?v=hXwsjOGWYGk%3Flist%3DRDhXwsjOGWYGk
https://youtube.com/watch?v=hXwsjOGWYGk%3Flist%3DRDhXwsjOGWYGk