Titokzatos öngyógyító zabagépet mutat be a párizsi állatkert

2019-10-16T101811Z 1712323740 RC195A8E54C0 RTRMADP 3 FRANCE-ZOO-

2019.10.17. 12:46

QP | Quality Placement

Nincs idegrendszere vagy agya, mégis állat módjára viselkedik az a különleges, sárgás színű eukarióta élőlény, amelyet a párizsi állatkert először mutatott be szerdán. A nagyközönség szombattól láthatja a massza (le blob) becenevű, penészgombára hasonlító organizmust, amelyet egy tudományos projekt keretében sikerült az állatkertnek tenyésztenie. Becenevét A massza című, 1958-ban bemutatott film után kapta. (A Steve McQueen főszereplésével készült b-listás horrorban egy földönkívüli életforma minden útjába kerülő dolgot elfogyaszt egy kis pennsylvaniai városkában.)

A kutatók által évtizedek óta érdeklődéssel figyelt élőlény tudományos neve Physarum polycephalum, és 720 különböző nemi változata ismert. Képes egysejtűként és telepekbe összeállva is létezni, ez utóbbi esetben szaporodásra képes többsejtű élőlényként viselkedve a rendelkezésére álló életteret be tudja tölteni, kifinomult hálózatot létrehozva. Nincs szája, nincs gyomra, nincsenek szemei, mégis észleli a fényt, a táplálékot amit el is fogyaszt. A massza lábak vagy szárnyak nélkül mozog és ha félbe vágják, két percen belül helyreállítja önmagát és 24 óra alatt képes megduplázni a méretét.

QP | Quality Placement

Ha ez a micsoda elszabadul, az összes biológiai anyagot felzabálja, semmi sem állíthatja meg.

A se nem állat, se nem növény, se nem gomba élőlény a bizarrnak tűnő jellegzetességei ellenére nem jelent veszélyt a látogatókra. A kiállított massza egyelőre néhány centiméter átmérőjű, egy terráriumban fatörzsön éldegél. “A blob a természet rejtélyeinek egyike” – mondta Bruno David, a Párizsi Természettudományi Múzeum igazgatója. “Meglepő számunkra, mert nincs agya, mégis képes a tanulásra. És ha egyesül két massza, az egyikük tudása átkerül a másikba is” – tette hozzá. “Biztosan tudjuk, hogy nem növény, de nem igazán tudjuk, hogy állat-e, vagy gomba. Nagyon meglepő módon mozog ahhoz képest, hogy olyan, mint egy gomba. Állati jellegű viselkedése van, képes a tanulásra” – fejtette ki a szakértő.

Fotó: Benoit Tessier / Reuters

Óránként egy centiméteres sebességgel mozog, a kutatók szerint szívesen fogyaszt zabkását vagy zabpelyhet, a sós dolgokat azonban nem kedveli. Színe az elfogyasztott táplálék szerint is változik: ha például céklát kap, vöröses árnyalatot ölt. A szakértők szerint “alvó” állapotba is lehet helyezni, majd szükség esetén “felébreszteni”, és szinte lehetetlen megölni.

A tudósok remélik, minél többet megtudnak majd ezekről az organizmusokról, amelyek akár több négyzetkilométerre is megnőhetnek. Bíznak abban, hogy az új ismeretek segíthetnek az újrahasznosításban, az erdők talajának vagy egyéb szennyezett talajok megtisztításában, sőt, akár új típusú antibiotikumok felfedezésében is. (MTI/Reuters)

https://index.hu/techtud/2019/10/17/titokzatos_ongyogyito_zabagepet_mutat_be_a_parizsi_allatkert/