Szupererős aggyal születhettek a génszerkesztett kínai ikrek

Egy amerikai kutató szerint a beavatkozás hatására jelentősen javulhattak a gyermekek kognitív képességei.

Csiankuj He, a Kínai Déli Tudományos és Műszaki Egyetemen munkatársa 2018-ban jelentette be, hogy segítségével génszerkesztésen átesett ikreket hoztak világra. A kísérlet hatalmas felháborodást keltett a szakmában, mivel He több szakmai és etikai hibát is vétett. A legsúlyosabb probléma az, hogy a génmódosítás még gyerekcipőben jár, ezért nem tudni, hogy milyen mellékhatásokat válthat ki a beavatkozás.

A kínai kutató célja a génszerkesztéssel az volt, hogy ellenállóvá tegye a gyermekeket a HIV vírussal szemben, ehhez pedig a CCR5 nevű gént törölte. Korábbi egérkísérletek már igazolták, hogy ezen gén kiiktatása növeli az egerek intelligenciáját, és akár az emberi agy fejlesztésében is segíthet.

Alcino J. Silva, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem munkatársa szerint a kínai ikrek, Lulu és Nana esetében is megváltozhattak a kognitív képességek – írja az MIT Technology Review. A kutató ugyanakkor kiemelte, nem lehet megjósolni, hogy milyen hatást gyakorolt a génszerkesztés az agyra, és éppen ezért nem lenne szabad ilyen beavatkozásokat végezni.

Silva nem tud róla, hogy He és kollégái tárgyaltak volna agykutatókkal, de a kínai szakember utóbb elismerte, hogy tudtak a CCR5 törlésével járó hatásokról.

Silva szerint a Szilícium-völgyben sokan egyre komolyabban gondolják, hogy hasonló módszerekkel kéne fejleszteni az emberek agyát. A kutató ugyanakkor úgy véli, hogy ha valaha biztonságossá is válnak az efféle génmódosítások, akkor azokat csak a rendellenességek gyógyítására, nem pedig a “szuperagy” létrehozására kellene felhasználni.

Egyelőre azonban meglehetősen keveset tudni a génszerkesztések emberekre gyakorolt hatásairól, éppen ezért még hosszú évek kutatómunkájára lesz szükség, hogy megbizonyosodjanak a módszer megbízhatóságáról.