A vezető kutatók szerint már javában zajlik a rovarapokalipszis

Qubit.hu

2021.0

Az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a PNAS január 12-én publikált lapszámában szó szerint egy tucat tanulmány tárgyalja a rovarvilág globális helyzetét.

A 12 cikk több mint 50 szerzője különböző aspektusokból, de egyöntetűen azt állítja, hogy a globális klímaváltozás, a növényvédő és rovarirtó szerek, a fényszennyezés, az inváziós fajok, az intenzív mezőgazdasági és földhasználati gyakorlatok miatt évente 1-2 százalékkal csökken Föld rovarpopulációja.

A kutatók által visszatérően rovarapokalipszisnak aposztrofált, egyértelműen a biodiverzitást szegényítő jelenség mérete és komplexitása akkora, hogy jelenleg még csak a kirakós egyes darabjai ismertek, az egész még nem állt össze.

A lapszámot ismertető CommonDreams szerint a házi-, más néven nyugati mézelő méh (Apis mellifera) és a pompás királylepke (Danaus plexippus) helyzete szemlélteti legmarkánsabban a rovarok problémáját. Ahogy a Qubiten is írtunk róla, a méhek száma világszerte drasztikusan csökken. Az okok sokfélék, de egyszerre támadják őket a betegségek, a paraziták, a rovar- és gyomirtók, és az ezzel párhuzamosan jelentkező megfelelő táplálék hiánya is tizedeli populációikat.

A pompás királylepke populációjára egyértelműen az éghajlatváltozás van hatással: az Egyesült Államok nyugati részén azért tűnnek el ezek a rovarok, mert durván csökken a legfőbb táplálékuknak számító – Európában inváziós növényként számon tartott – selyemkóró (Asclepias syriaca) élőhelye, de az iparszerű mezőgazdálkodás a többi táplálékot adó gyomfélét is szinte eltüntette.

https://qubit.hu/2021/01/13/a-vezeto-kutatok-szerint-mar-javaban-zajlik-a-rovarapokalipszis

A rovarapokalipszis az egész élővilág jövőjét veszélyezteti


2019.11.13. 13:25

1970 óta az összes rovar fele kihalt a természetpusztítás és a növényvédő szerek használata miatt. Az észrevétlenül maradt rovarapokalipszis miatt vészhelyzet alakult ki a környezetvédők szerint. Ha nem állítjuk meg valahogy a folyamatot, annak az egész emberiségre és a teljes földi élővilágra nagyon súlyos következményei lesznek.

A tömeges rovarpusztulásról most Nagy-Britannia vezető ökológusai állítottak össze egy meglehetősen sokkoló jelentést. Az ismertetett adatok szerint az egymillió azonosított rovarfaj 40 százalékát kihalás fenyegeti. A jelentés elsősorban a brit helyzetre fókuszál, és megállapítja, hogy a szigetországban 23 méh- és darázsfaj halt ki az elmúlt évszázadban, a rovarirtó szerek alkalmazása pedig az utolsó 25 évben is megduplázódott. Az egyes élőhelyekhez jobban kötődő pillangók populációja 77 százalékkal csökkent, de a változatos élőhelyekhez jól alkalmazkodó fajoknál is 46 százalékos az egyedpusztulás.

A tömeges pusztulás értelemszerűen nem áll meg a rovarok osztályánál. A rovarokkal táplálkozó légykapók (vörösbegyek, fülemülék, rozsdafarkúak, hogy csak hármat mondjunk a sok faj közül) egyedszáma 93 százalékkal (!) csökkent 1967 óta. A rovaroknak teljes ökoszisztémák fenntartásában van kulcsszerepe. Beporzóként, táplálékként és a tápanyag körforgásában egyaránt nélkülözhetetlenek.

QP | Quality Placement

A kisszámú korábbi szisztematikus kutatás miatt az egyedpusztulás mértéke csak becsülhető, a kutatók szerint ezeknél az adatoknál rosszabb is lehet a helyzet. Mások további hosszú távó kutatásokat sürgetnek, szerintük azonban egyszerűen nem lehet tovább halogatni az érdemi lépéseket:

Nem várhatunk újabb 25 évet, mielőtt teszünk valamit, mert az túl késő lesz

– mondta Dave Goulson, a University of Sussex kutatója, a Guardianben ismertetett jelentés vezető szerzője.

 A kutatók elsősorban a rovarirtó szerek visszaszorítását, valamint a városi parkok és zöld övezetek rovarbarátabbá tételét tartják elengedhetetlennek. Egyre többen alakítják át a saját kertjüket is ezeket a szempontokat szem előtt tartva, de ez önmagában nem fogja megmenteni a rovarokat, ha közben a földterület 70 százaléka (ez a nagy-britanniai arány) a természetes élővilággal szemben lényegében ellenségnek tekintő mezőgazdasági termelés alatt áll.

A helyzet szerintük ezzel együtt még nem reménytelen, a rovarok és más gerinctelenek populációja elég rövid idő alatt regenerálódhat, ha nem öljük meg őket szándékosan és helyreállítjuk az élőhelyüket.

https://index.hu/techtud/2019/11/13/a_rovarapokalipszis_az_egesz_elovilagot_veszelyezteti/