ÚJ ÓCEÁN KELETKEZHET AZ AFRIKAI SIVATAGBAN

Egészen különleges felfedezést tettek geológusok Afrikában: a kontinens kettészakad, így létrejön egy új óceán. 2005-ben egy 36 mérföld (körülbelül 56,3 km) hosszúságú repedés jelent meg az etiópiai sivatag Afar-tartományában, ami jó eséllyel egy új tenger létrejöttéhez vezethet.

A kutatók szerint a sivatagban folyamatosan ütköznek Afrika és Arábia tektonikus lemezei, melynek következtében fokozatosan távolodnak is egymástól, immáron nagyjából 30 millió éve – évente körülbelül 7 milliméterrel.

The Archeologist azt írja, kutatók szerint Afrika 54 országát kettéoszthatja a kelet-afrikai törés, mely elválaszthatja az olyan partmenti országokat, mint Kenya vagy Tanzánia a kontinens többi részétől. A folyamat eredményeképp például Zambia és Uganda saját partvonalakkal is rendelkezni fognak.

A területen kutatók szerint számos jelenleg is aktív vulkán kínál betekintést a folyamatba, például az etiópiai Erta Ale tűzhányó immáron 50 éve folyamatosan aktív. A Victoria Microplate nevű tektonikus lemez pedig az elmúlt két évben az óra járásának ellentétes irányban forog.

https://hvg.hu/tudomany/20230214_uj_ocean_afrikaban_kontinens_ketteszakadasa_repedes_afar_tartomany_tektonikus_lemezek_utkozese_tavolodas

Más repedések is vannak a térségben, ez itt például a Manda-Hararo-hasadékFORRÁS: DAVIDMPYLE/COMMONS.WIKIMEDIA.ORG

A terület alatt három tektonikus lemez található, amelyek lassan elválnak egymástól, az alattuk található anyag pedig már az óceáni kéreghez tartozik. A tudósok szerint a szakadék egyre nő és mélyül, míg először egy tó jelenik meg, majd tenger lesz, végül benyomul az óceán, amely leválasztja a kontinensről Etiópia egy részét.

 https://www.travelo.hu/tavol/20200727-etiopia-uj-ocean-keletkezhet-az-afrikai-sivatagban.html