Szabadon engednek 2 milliárd génmódosított szúnyogot – a lépés mérföldkő lehet

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (United States Environmental Protection Agency, EPA) engedélyezte, hogy az Oxitec nevű brit biotechnológiai cég génmódosított szúnyogok százmillióit engedje szabadjára az Egyesült Államok két államában, Floridában és Kaliforniában.

Az Egyesült Államokban kezdik tesztelni azt az elméletet, amitől a szúnyogok által terjesztett betegségek visszaesését várják a szakértők.– írta a Gizmodo.

Az Oxitec által kifejlesztett, OX5034 kódnevű hím szúnyogok az Aedes aegypti fajból származnak; ez a faj számos betegség, köztük a zika, a dengue és a sárgaláz hírhedt hordozója.

A rovarokat úgy módosították, hogy terméketlen utódokat hozzanak létre, így csökkentve a helyi populációkat és a szúnyogok által terjesztett betegségek kockázatát. (A szúnyogok közül csak a nőstények csípnek és szívják az emberek vérét.)

A módosított rovarok az Oxitec szerint nem jelentenek veszélyt az emberre. A programot ennek ellenére már többen bírálták: egyesek csoportok úgy vélik, hogy a megváltoztatott szúnyogok ismeretlen környezeti vagy egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Az Oxitec korábban is szabadon engedett ilyen szúnyogokat, de akkor kevesebbet. Most kétmilliárdot fognak.https://greenfo.hu/hir/szabadon-engednek-2-milliard-genmodositott-szunyogot-a-lepes-merfoldko-lehet/

Zöld utat kapott a projekt, 2022 és 2024 között átalakulhat a világunk

Genetikai bevakozás a természetbe, beláthatatlan következményekkel?

A terv az, hogy több milliárd hím Aedes aegypti (egyiptomi csípőszúnyog) szúnyogot engednek szabadon, melyeket genetikailag úgy módosítottak, hogy kifejezzék a tTAV-OX5034 fehérjét.

Az Aedes aegypti szúnyog nem Kaliforniában vagy Floridában őshonos, de számos emberi betegség, köztük a Dengue-láz, a chikungunya, a Zika és a sárgaláz kiemelkedő hordozójává vált.

Míg a szúnyogok és az Oxitec technológiája több tucat teszten és kísérleten ment keresztül, nem mindenki szereti a génmanipulált bogarak vadonba bocsátásának lehetőségét.

A korábbi kísérletek némi ellenállást váltottak ki az aggódó helyiek részéről, egyes kritikusok “Jurassic Park kísérletnek” nevezték.

Nem szabályozatlanjuk többé, ha “eleresztjük” őket.

Ez egyértelműen egy szabályozhatatlan genetikai kísérlet – vallják a projekt kritikusai, ellenzői.

Külön érdekes adalék, hogy a céget b efektetőkémnt még maga Bill Gates is támogatta, a Bill és Melinda Gates alapítványon keresztül.

“Ha egyszer kikerültek a környezetbe, a génmanipulált szúnyogokat nem lehet visszahívni,”