Lassan kénytelenek leszünk búcsút mondani a gyönyörű lepkéknek is…

2019. március 26., 12:00

A rovarok tömeges pusztulása olyan ökológiai katasztrófa felé sodorja a világot, amit valószínűleg nem fogunk túlélni. Ez azonban valahogy nem érinti meg az embereket, hiszen a rovarok többsége nem kifejezetten népszerű lény, így sokan úgy vannak vele, had menjenek!

Méhek, lepkék, minden más

Talán a méhek érintették meg leginkább a közvéleményt, és azok is azért, mert Einstein is foglalkozott a kihalásuk következményeivel. Esetükben történtek is lépések, de ez még mindig nagyon kevés.

Most Senckenberg Német Etimológiai Intézet munkatársai mutattak rá egy újabb szomorú tényre. Tanulmányukat az Insect Conservation and Diversity tudományos lapban publikálták, és abban a német területeken élő lepkék számának drasztikus csökkenésére hívták fel a figyelmet. A területen 189 nappali lepkefajból 99 veszélyeztetett, illetve ezek közül 12 a kihalás szélén áll.

A problémát az élettér csökkenése, jelen esetben a rétek eltűnése jelenti. A biodiverzitás csökkenése a virágzó növényeknél, vagyis a hatalmas területen ültetett azonos, vagy csak nagyon kevés fajt felvonultató ültetvények is hatalmas gondot jelentenek. Ebben pedig vastagon benne van a bio üzemanyagok előállításához ideális növények termesztése is.

Lépni kell, sürgősen!

A tanulmány vezető tudósa, dr. Thomas Schmitt elmondta, hogy az intenzív művelés alá volt területek felelősek a lepkék, és sok más beporzó rovar számának folyamatos csökkenéséért. És ez ellen sürgősen és hatékonyan kell fellépni, hiszen a globális élelmezést fenyegeti a jelenség, súlyosbodása, illetve a beporzók jelentős részének kihalása pedig hatalmas méretű éhínséget von maga után.

A megoldáson sok tudós töri a fejét. Mindenképpen be kell tiltani azokat a növényvédő szereket, melyek mérgezőek a hasznos rovarokra nézve. De ez még mindig kevés. Egy nemrégiben napvilágot látott tanulmány bizonyította, hogy ha a gyümölcsösökben nem tartják katonás rendben a sorok közét, akkor a beporzás lényegesen hatékonyabb, és a terméshozam is megnő. A biogazdálkodás sem jelent kiesést a tanulmány alapján, sőt! A durva vegyszerek elhagyása szintén javította a termés minőségét illetve mennyiségét, a beporzók nagyobb számának köszönhetően. A „gondozatlan” sorközökben megjelenő vadvirágok pedig sokkal nagyobb számban csalják oda a rovarokat, akik így élettérre lelnek, és feladatukat is lényegesen jobb hatásfokkal látják el.

https://koponyeg.hu/hireso/lassan-kenytelenek-leszunk-bucsut-mondani-a-gyonyoru-lepkeknek-is