Földalatti robotkertészet

Toochee -Tücsi2021. február 05. 11:283

A mezőgazdaságban is egyre nagyobb szerepet kap a robotizálás, a monoton, gépesíthető feladatokat egyre több esetben veszi át a gép. Különösen ott fontos ez, ahol egyre kevésbé áll rendelkezésre emberi munkaerő a feladatok végrehajtására. Különösen igaz ez Japánra, ahol egy cég arra vállalkozott, hogy elkészítsen egy robotizált kertészetet.

A Spread nevű vállalat kertészete teljesen automatizált, a termesztési folyamat szinte minden lépését robotok végzik. Ezzel a mezőgazdaság is csatlakozott a gazdaság más ágazataihoz, ahol automatizálással szállnak szembe a gyorsan elöregedő népesség miatti munkaerőhiánnyal.

A saláta termesztésre létrehozott farm, teljesen zárt beltéri környezet. A Kiotó prefektúrában található Kameoka településen létrehozott 4 400 négyzetméter alapterületű gazdaságban padlótól a mennyezetig érő polcokon növekednek a salátafejek. A megfelelő világításról LED lámpák gondoskodnak. A magok elvetéséről még emberek gondoskodnak, de minden más lépés – a fiatal palánták átültetésétől, az öntözése és a gondozáson át a betakarításig  – automatikusan megtörténik. A polcokon elhelyezett tálcákat futószalagok szállítják, a szükséges munkákat robotkarok végzik el.

Ezen a futballpályánál is kisebb területen naponta 21 000 fej salátát takarítanak be. Ezt először harmincezerre, majd műszaki fejlesztés után napi ötvenezer fejre szeretnék növelni. A tervek szerint öt év alatt kívánják a farm termelését a napi félmilliós betakarításra felfuttatni.

Amellett, hogy növelik a batakarított mennyiséget, a LED technológia révén az energiafelhasználást harminc százalékkal sikerült csökkenteni. A zárt rendszer okán nincs szükség növényvédő szerek alkalmazására, a termesztés során használt víz 98 százalékát visszaforgatják.

A valódi fénytől mentes termesztés ellenére az itt termelt vegyszermentes saláta több béta-karotint és antioxidánst tartalmaz, mint a szabadföldön termesztett példányok.

A cég véleménye szerint a robotizált mezőgazdaságban nem kertészruhás androidok fognak dolgozni, hanem a feladatokat céloptimalizált robotkarok fogják elvégezni. Nem az a céljuk, hogy helyettesítsük az emberi gazdálkodókat, hanem hogy olyan rendszert dolgozzanak ki, ahol az emberek és a gépek együtt dolgoznak.

https://toochee.reblog.hu/foldalatti-robotkerteszet