Lehet Ferenc pápa utódja Erdő Péter bíboros?

2022.06.02

logo

Lapozó: Erdő Péter bíboros lehet Ferenc pápa utódja

Erdő Péter bíboros lehet Ferenc pápa utódja

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum    2022.05.16. 17:54

Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek lehet Ferenc pápa utódja a péteri székben – jósolja a nemzetközi sajtó. Róma püspöke pár napja tolószékbe kényszerült erős térdfájdalmai miatt, a sajtó máris a konklávé hangulatát idézi. A francia és olasz napilapok hasábjain elkezdődtek a találgatások, ki a legesélyesebb jelölt, aki Ferenc pápát követően átveszi majd a Pápai Városállam és a világegyház vezetését. Az olasz lapok a Figaróban felröppent cikkre reflektálnak, amely beható elemzés készített a napokban a pápaságra esélyes bíborosokról.

A jóslások szerint a két befutó a konzervatív magyar bíboros Erdő Péter, valamint Matteo Maria Zuppi bíboros, Bologna érseke a Szent Egyed közösség tagja, akit egyházi körökben progresszívként tartanak nyilván.

A sajtó szerint a pápaesélyesek között szerepel a továbbiakban Luis Antonio Tagle bíboros, a Népek Evangelizálása Kongregáció prefektusa, valamint Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció nyugalmazott prefektusa.

A 86 éves Bergogliónak az időskor nehézségeivel és meggyengült egészségével kell megbirkóznia, miközben az összetett nemzetközi diplomáciában is helyt kell állnia. A Kínával folytatott diplomácia, az orosz–ukrán háború, a Németországban bombaként fenyegető egyházszakadás, az ingatlanbotrányba bonyolódott Becciu bíboros ügye és számos, szerteágazó feladat terheli a pápa vállát, aki egymás után mondja le apostoli utazásait megromlott fizikai erőnléte miatt.

Forrás: ilmessaggero.itaffaritaliani.itilgiornale.it

magyarnemzet.hu/kulfold/2022/05/lapozo-erdo-peter-biboros-lehet-ferenc-papa-utodja

Malakiás püspök listája alapján 1143-tól, II. Celesztin pápa trónra lépésétől számítva összesen 112 egyházfejedelme lesz a római anyaszentegyháznak.: „A végső üldöztetés idején a Szent Római Egyházban Petrus Romanus (Római Péter, a szerk.) fog uralkodni, aki nagy szenvedések között fogja terelni nyáját. Ezután a hét domb városát elpusztítják, és a rettegett bíró megítéli a népét.” Ferenc pápa a 112. De látható, hogy még nem vagyunk a végén a történelemnek.

Kép: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3e/P%C3%A9ter_Erd%C5%91_in_2011.jpg

SzerzőThaler Tamás